Fixed Price Projects          Flexibele IT oplossingen

Software op maat              Web Applications

07
De cloud. Sinds een aantal jaar ontkomt u eigenlijk niet meer aan deze naamgeving. Steeds meer bedrijven zoals Google, Microsoft en Apple bieden clouddiensten aan waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Dankzij de clouddiensten is het eenvoudig om bestanden uit te wisselen en back-up te maken.

bedrijfsinformatie in de cloudClouddiensten zijn op sommige gebieden een behoorlijke verademing op de oubollige manier van het uitwisselen via het FTP protocol. Het FTP protocol houdt zich nu 40 jaar lang staande in de wereld van de technologie maar het gebrek aan encryptie en usability beginnen de vele FTP diensten de nek op te breken.

Vertrouwelijke en gevoelige bedrijfsdata uitwisselen via een FTP server is een grote "No". Hoewel de toegang tot een FTP server afgeschermd is met een login en wachtwoord, houdt het qua bescherming hier ook bij op. Alle data die wordt uitgewisseld via de FTP server kan, indien er een lijntje wordt opengezet naar een derde persoon, volledig worden afgelezen vanwege het gebrek aan encryptie.

Clouddiensten zoals Dropbox daarentegen zijn eenvoudig te gebruiken en te benaderen. Daarnaast zijn veel clouddiensten naadloos te integreren in andere apps en zelfs eigen apps en bedrijfssoftware door middel van API's. De clouddiensten maken het ook mogelijk om data te synchroniseren tussen laptop, smartphone en tablet zodat er ook thuis gewerkt kan worden aan een zakelijk project.

Een ander voordeel van clouddiensten is dat het mogelijk is om data te versleutelen waardoor u minder risico loopt wanneer het dan toch mis gaat en de server ten prooi valt aan hackers. Toch zijn deze clouddiensten volgens IT afdelingen nog niet de ideale oplossing.

Het plaatsen van gevoelige bedrijfsinformatie op apparaten als smartphones en tablets, die meestal mee naar huis gaan, is echter voor veel IT afdelingen een nachtmerrie. Zij hebben namelijk dan geen inkijk meer waar de gevoelige bedrijfsinformatie terecht komt. Wanneer de informatie eenmaal buiten de deur van het bedrijf terecht komt, kan het in principe overal terecht komen.

Hoe vaak leest u wel niet in de krant dat een tablet of smartphone met gevoelige informatie in de kroeg is achtergelaten? Daarnaast wordt de sterkte van een beveiliging bepaald door het zwakst beveiligde onderdeel van een systeem. Wanneer een medewerker zijn toestel zonder vergrendeling in de kroeg laat liggen, maakt het niet meer uit of de data nu versleuteld op een beveiligde server staat of niet.

IT afdelingen maken ook een onderscheid tussen gratis clouddiensten en betaalde clouddiensten. Eén van de voorwaarden voor het gebruiken van een clouddienst is de mogelijkheid om data versleuteld te kunnen bewaren. Gratis clouddiensten hebben deze mogelijkheid meestal niet en zijn daarom uit den boze.

Een ander probleem is dat u vaak bij gratis clouddiensten weinig tot geen zeggenschap meer hebt over de bestanden. In het geval van Google Drive zullen de bestanden tot in den eeuwigheid op de servers blijven staan. Iets dat zeker een groot bedrijf zeker niet zou willen aangezien deze servers in de VS staan. De VS heeft weer andere wetgeving rondom privacy dan Europa. Deze wetgeving is wat losser dan onze wetgeving.

Verschillende Belgische hostingproviders bieden ook clouddiensten aan en zijn een goed alternatief. U weet namelijk zeker dat de servers van deze bedrijven in België staan en u kunt daarnaast in uw eigen taal te woord worden gestaan in het geval van problemen.
Actions: E-mail | Permalink |