Fixed Price Projects          Flexibele IT oplossingen

Software op maat              Web Applications

19

De rol voor de klassieke IT branche zoals wij die de afgelopen twintig jaar kennen zal volgens analisten van onderzoeksbureau Gartner. De marktanalist maakte dit bekend tijdens haar jaarlijkse symposium dat dit jaar werd gehouden in Barcelona.

Peter Sondergaard, één van de analisten van Gartner, voorspelt dat de klassieke IT markt de komende tien jaar nauwelijks zal groeien. De analist schat het groeipotentieel van deze markt in Europa op maximaal 2,2%. 


internet of thingsToch verwacht Gartner dat er de komende tien jaar een nieuwe IT markt zal ontstaan: “het internet der dingen”. De kosten voor het produceren van hardware zoals processoren worden steeds goedkoper. Daarom is het niet ondenkbaar dat steeds meer gebruiksvoorwerpen in het bezit zullen zijn van een minicomputer of sensor.

Gartner denkt dat de voortrekkers van deze nieuwe technologie de productiesector, verzekeringen en de gezondheidszorg zullen zijn.

U kunt deze toename van het gebruik van deze sensors wellicht al in uw huis vinden. Zo beschikt bijvoorbeeld een moderne koelkast al over een kleine computer die verschillende zaken berekent en weergeeft. Binnen een aantal jaar zullen echter ook zaken als kleding een computer meekrijgen.


Dit opent talloze mogelijkheden die voorheen niet mogelijk waren. Wanneer al deze voorwerpen verbonden worden met het internet, opent zich een wereld van mogelijkheden voor nieuwe diensten.

Marktanalist Gartner schat dat binnen zeven jaar er meer dan 30 miljard apparaten verbonden zullen zijn met het internet. In deze nieuw aangebroken markt van het leveren van diensten ten behoeven van voorwerpen ipv. apparaten kan potentieel een omzet van 300 miljard dollar in omgaan.

Tijdens het symposium werd er vooral aandacht geschonken aan het voorbereiden van CIO's op deze revolutie die ons te wachten staat. Op het symposium waren onder de  meer dan 4.800 aanwezigen zo'n 2.000 CIO's. Momenteel is het voor veel CIO's al een behoorlijke uitdaging om het IT beleid af te stellen met de visie van de CEO en de organisatie waar de IT afdeling deel van uit maakt. De komende jaren zullen de uitdagingen zeker niet makkelijker worden terwijl het aangaan van de uitdagingen des te urgenter zal worden.
Actions: E-mail | Permalink |